advocaat verkeersrecht
Curd Vanacker
17 aug. 2022
2 minuten om te lezen

Mag je zonder advocaat naar de politierechtbank gaan?

Je kunt ervoor kiezen om alleen te gaan naar de politierechtbank en jou niet te laten bijstaan door een advocaat.

Je kunt er zelfs voor kiezen om niet aanwezig te zijn en je ook niet door een advocaat te laten vertegenwoordigen op de zitting van de politierechtbank. In dat geval word je bij verstek veroordeeld.

Aangezien de rechtbank geen kennis krijgt van de elementen/argumenten die in jouw voordeel zijn, is de kans groot dat je dan zwaarder veroordeeld zult worden.

Na een veroordeling bij verstek kan in bepaalde gevallen wel nog verzet gedaan worden en in elk geval kan hoger beroep worden aangetekend (opgepast: binnen korte termijn!).

Als je je niet (zwaar) bij verstek laat veroordelen, kun je zelf en alleen aanwezig zijn op de zitting van de Politierechtbank.

Je verschijnt dan alleen voor de politierechter en bovendien onvoorbereid.

Het kan aangewezen zijn om een dossier samen te stellen met documenten (stukken) die aan de rechtbank nuttige informatie bezorgen om een minder strenge straf te kunnen vragen.

Als advocaten verkeersrecht kunnen hebben wij de nodige ervaring om je te helpen met het verzamelen van de juiste stukken

Bovendien zien wij na in het strafdossier of de tenlastelegging wel is bewezen

Wij controleren of de vaststelling van de inbreuk rechtsgeld is gebeurd.

Wij weten welke straffen en maatregelen opgelegd kunnen worden en welke informatie voor de politierechtbank van belang is.

In de grote meerderheid van de gevallen kunnen wij je ook vertegenwoordigen op de zitting en jouw zaak pleiten zonder dat je aanwezig moet zijn. Op die manier verlies je geen uren met een stresserende zitting en kom je bijvoorbeeld niet in problemen komt bij jouw werkgever.

De strafrechtelijke verdediging voor de politierechtbank is inbegrepen in de polis rechtsbijstand, ongeacht wie de bestuurder is van het voertuig.

In bijna alle autoverzekeringen is een verzekering rechtsbijstand inbegrepen. Jouw verzekering betaalt in dat geval dus onze kosten voor jouw verdediging. Wij ontzorgen je dan volledig terwijl de kosten worden betaald door jouw verzekering. Je kunt bovendien vrij jouw advocaat kiezen voor jouw strafrechtelijke verdediging.

Contacteer ons vrijblijvend als je twijfelt of wij jou hiermee kunnen helpen.

Recente blogposts